Cari Blog Ini

Tiada Toleransi Pada Perkauman Di Tanah Johor - Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar[mk]- Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar memberi amaran tidak akan bertolak ansur terhadap amalan perkauman di negeri yang ditadbirnya.

Baginda juga menggesa supaya negeri itu, yang diumpamakan sebagai sebuah rumah, menjadi bersih kerana Johor “milik rakyat - Melayu, India dan juga kaum Cina”.

“Mungkin datuk moyang mereka dari Cina atau India, tetapi Johor Darul Ta’zim ialah rumah mereka juga.

“Saya tidak akan bertoleransi dengan mereka yang mengamalkan sifat benci-membenci dan perkauman di tanah Johor Darul Ta’zim,” titah baginda sambil menegaskan bahawa semua mereka “bangsa Johor”.

Menulis di Facebook, baginda juga bertitah sudah sampai masa untuk rakyat negeri itu mengubah cara pemikiran supaya setanding dengan negara jiran.

Ini, titah baginda, bermula dengan perkara-perkara dianggap kecil seperti tidak membuang sampah di merata-rata tempat atau meletakkan kereta sebarangan yang menyusahkan orang lain.

“Sifat yang mementingkan diri sendiri tanpa memikir akibatnya pada orang lain harus diubah kerana ia menyusahkan orang ramai,” titah baginda.

Sultan Ibrahim juga mengingatkan kepada pihak perbandaran supaya menunaikan tanggungjawab yang diamanahkan dengan memastikan kemudahan awam berfungsi dengan baik.

“Bila kita semua melaksanakan tanggungjawab kita, perubahan yang positif dan lebih baik dapat dinikmati semua,” titah baginda lagi.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.