Cari Blog Ini

Seorang Sasterawan Negara Sahkan Sertai DAP Esok !


Sasterawan Negara Datuk A Samad Said mengesahkan spekluasi dirinya akan menyertai DAP secara rasmi esok, "Itu betul," kata A Samad yang mesra dengan panggilan Pak Samad ringkas ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut dan akan menjelaskan pendiriannya dalam sidang media bersama pemimpin tertinggi DAP di Kelantan, esok.

"Oleh kerana kita akan mengadakan sidang media, jadi di sana akan dijawab...barangkali tengahari atau petang," katanya.

Setiausaha Organisasi DAP Anthony Loke ketika dihubungi berkata, Pak Samad akan menyertai beberapa pemimpin DAP tertinggi dalam program anjuran Gabungan Impian Kelantan (GIK) di Kampung Pasir Tumboh, Gua Musang pagi esok.

Antaranya Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang, Ahli Parlimen Kuala Krai Dr Mohd Hatta Ramli dan bekas presiden Majlis Peguam Datuk Ambiga Sreenevasan.

"Esok kota ada program di sana dan dijangka tamat sebelum pukul 12 tengahari. Jadi terpulang kepada Pak Samad untuk mengumumkannya di situ," katanya.

Ditanya sama ada wujud usaha DAP memujuk Pak Samad menyertai parti sekular itu atau masuk atas kerelaan sendiri, ahli Parlimen Seremban itu berkata perkara itu akan dijawab esok.

"Kita akan beritahu esok. Kita akan ulas," katanya.

Penyertaan tokoh sasterawan negara itu dilihat sebagai usaha membantu DAP menarik lebih ramai penyokong Melayu, memandangkan parti itu sebelum ini menjadi bahan belasahan PAS dan Umno apabila dilabelkan sebagai anti Islam dan Melayu.

Pak Samad, 80, bekas pengarang akhbar Berita Harian dan The New Straits Times memulakan Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) yang menentang Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) pada tahun 2009.

Beliau juga sering dilihat aktif menyertai himpunan dan demonstrasi anjuran Pakatan Rakyat (PR) dan badan bukan kerajaan, memimpin Gabungan Pilihan Raya Adil dan Bersih (Bersih) bagi menuntut reformasi pilihan raya.

The Malaysian Insider

                   

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.