Cari Blog Ini

"Jangan Salahkan Dewan Ulama Kata Dr Mahfodz", Yang Lulus Usul Tanpa Bahas Arahan Siapa ?


Jangan salahkan Dewan Ulama: Dr Mahfodz
[sinar]- Dewan Ulama Pas tidak seharusnya dipersalahkan kerana mencadangkan usul memutuskan hubungan dengan DAP yang telah dilulus tanpa dibahaskan dalam muktamar tahunan parti itu minggu lalu.

Dr Mahfodz
Ketuanya, Datuk Dr Mahfodz Mohamed berkata, sebaliknya muktamar yang perlu dipertanggungjawabkan kerana bersetuju menerima usul itu tanpa melalui sesi perbahasan.

“Kalau boleh, memang Dewan Ulama mahu usul itu dibahaskan supaya kita boleh dapat pandangan dan bincang tentang kesan kepada parti jika usul itu dilaksanakan.

“Tetapi, apabila muktamar buat keputusan lulus tanpa bahas, kita terpaksa terima walaupun terkilan.

Jadi, sekarang, harap Dewan Ulama tidak dipersalahkan kerana ia sudah jadi tanggungjawab muktamar,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas Bendahari Pas Pusat, Asmuni Awi, kelmarin mengatakan Dewan Ulama perlu mengakui kesilapan meluluskan usul tersebut sehingga menyebabkan masalah terhadap Pas berhubung kedudukan wakil parti itu dalam kerajaan di Selangor dan Pulau Pinang.

Mengulas lanjut, Mahfodz berkata, isu itu timbul kerana usul tersebut tidak dibahaskan.

“Kalau dibahaskan, mungkin akan disebut mengenai akibat-akibat itu, Dalam hal ini, jawatankuasa usul yang sepatutnya menjelaskan sebab usul itu diterima tanpa bahas,” katanya.

Bagaimanapun katanya, keputusan muktamad pelaksanaan usul itu hanya boleh diumumkan selepas Majlis Syura Ulama bermesyuarat.

“Sekarang keputusan masih tergantung, belum ada kata putus. Saya sendiri tidak pasti bila mesyuarat itu akan diadakan, mungkin lama lagi.

“Sebab itu, kita minta rakan-rakan di Pulau Pinang dan Selangor bersabar dan jangan buat keputusan terburu-buru,” katanya.

Dalam pada itu, beliau tidak menolak cadangan agar satu muktamar khas diadakan bagi membincangkan semula usul tersebut.

Memutuskan Hubungan Dengan DAP : Terbongkar....Lulus Usul Tanpa Bahas Arahan Presiden PAS

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.