Cari Blog Ini

"Henti Guna Jet Peribadi Selepas Rakyat Dikenakan GST", GERAKAN Kata Pada Najib Dan Rosmah !


Henti guna jet peribadi selepas rakyat dikenakan GST, kata Gerakan [gambar fail]
Putrajaya digesa memotong kos perbelanjaan pentadbiran termasuk menghentikan penggunaan jet peribadi selepas seluruh rakyat Malaysia "dipaksa" membayar cukai  barangan dan perkhidmatan (GST), kata Tan Keng Liang.

Tan Keng Liang
Ketua Pemuda Gerakan itu berkata, jet peribadi itu tidak memberi manfaat dan Putrajaya perlu melakukan tindakan sama jika mahu menyeru rakyat berjimat cermat ketika berbelanja.

"Penggunaan jet itu sememangnya memakan kos yang tinggi.

"Malah jika dihapuskan ia mungkin memberi keuntungan kepada kerajaan," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam perhimpunan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya pagi ini Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak‎ berkata, Putrajaya akan mengambil tindakan terhadap pihak yang tidak bertanggungjawab menaikkan harga dan tidak telus mengenakan GST.

Najib turut memberi jaminan keuntungan ‎GST akan dimanfaatkan untuk rakyat dan negara, satu langkah yang dilihat untuk mengurangkan kritikan terhadap tindakan Putrajaya memperkenalkan GST.

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini menggesa Putrajaya untuk membatalkan GST kerana ramai di antara pegawai tinggi kerajaan masih belum faham bagaimana untuk melaksanakannya.

Tan berkata, jika Najib gagal menunjukkan kerajaan turut sama berkongsi beban dengan rakyat, segala usaha yang diambil kerajaan akan ditolak walaupun ia demi kepentingan rakyat dan negara.

Katanya, rakyat akan menerima keputusan tidak popular yang dibuat kerajaan itu jika Putrajaya menunjukkan komitmen berkongsi beban dengan rakyat.

"Tidak dinafikan GST dilaksanakan lebih 160 negara seluruh dunia.

"Namun sentimen sekarang ialah, rakyat masih belum nampak sebarang manfaat yang diterima mereka selepas pelaksanaan GST," katanya.

Di Putrajaya hari ini, Najib yang juga menteri kewangan berkata, apabila hasil pendapatan bertambah, kerajaan akan menerangkan kepada rakyat secara telus kerana rakyat hendak tahu penggunaan pendapatan negara itu.

"Nanti saya akan bentangkan kepada rakyat, duit tambahan ini, kita akan menggunakan untuk kebaikan rakyat dan negara. Ini saya hendak memberi jaminan, itulah sebenarnya hasrat kerajaan.

"Apabila keadaan kita lebih kukuh, pasaran yakin kepada ekonomi negara kita, kita ada punca tambahan, kita boleh mara ke hadapan," katanya.

Katanya, kerajaan menambah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) tahun ini bagi mengurangkan kos harga barang naik serta mengurangkan kadar cukai perseorangan.

"Untuk kita lakukan semua ini, kita perlu ada punca kewangan yang boleh mengukuhkan lagi pendapatan negara," katanya sambil menambah beliau akan membentangkan Rancangan Malaysia ke-11 pada 21 Mei ini, menggariskan perancangan kerajaan untuk 5 tahun akan datang.

The Malaysian Insider

1 ulasan:

KATIMAN SURABAYA berkata...

saya mengucapkan banyak terimakasih kepada MBAH WITJAKSONO yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH WITJAKSONO dengan senang hati MBAH WITJAKSONO mau membantu saya..,ALHAMDULILLAH nomor yang dikasih semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungi jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi MBAH WITJAKSONO DI 0852_2223_1459. ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga
KLIK=>>> BOCORAN TOTO MALAYSIA 2D 3D 4D 5D 6D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.