Cari Blog Ini

Jimatkan Perbelanjaan Negara, Baru Laksana GST !, - Pensyarah Sains Politik


[sinar]- Bagi menjimatkan perbelanjaan negara beberapa langkah yang diperkenalkan calon presiden dari Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P) Indonesia, Joko Widodo atau lebih dikenali sebagai Jokowi boleh dipraktikan di negara ini.

Penganalisis Politik, Profesor Madya Datuk Dr Mohammad Agus Yusof berkata, antara sistem yang diperkenalkan tersebut adalah seperti memotong separuh perbelanjaan pegawai-pegawai kerajaan.

"Tindakan kerajaan memperkenalkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) telah membawa rakyat marhaen ke jalan raya pada 1 Mei yang lalu.

"Ini kerana mereka berasa terbeban dengan kenaikan kos hidup, biarpun hakikatnya GST akan mula berkuatkuasa 11 bulan dari sekarang.

"Lalu beberapa sistem Jokowi boleh ditiru kerajaan dalam menjimatkan lagi perbelanjaan negara, antaranya mengambil separuh perbelanjaan pegawai, termasuk untuk tiket kapal terbang,minyak percuma dan kereta percuma.

"Hanya tingkat tertinggi sahaja yang betul-betul mendapat kemudahan tersebut, di samping memotong perbelanjaan mesyuarat di hotel-hotel besar dan tidak melanjutkan perkhidmatan pegawai yang telah sampai tempoh pencen," katanya yang dipetik menerusi akaun Facebook miliknya.

Oleh itu, Agus menambah,sekiranya  langkah ini dilaksanakan sudah semestinya banyak wang negara yang boleh dijimatkan.

"Saya fikir, bagus juga negara mengambil langkah begini,kemudahan kereta hanya untuk Ketua Setiausaha (KSU),Ketua Pengarah dan Naib Canselor sahaja.

"Lain-lain pegawai tidak perlulah disediakan kereta,minyak dan pemandu, sementara pegawai berpangkat besar yang pencen itu, janganlah disambung kontrak, jika masih bertenaga, ceburilah bidang lain.

"Jadi jika inilah yang boleh kita lakukan, banyaknya perbelanjaan negara yang boleh kita jimatkan," katanya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.