Cari Blog Ini

MH370 : Objek Terdampar Di Pantai Australia, Baru Pihak Australia Nak Siasat, Malaysia Dah Nafi !


MH370: DCA nafi objek terdampar di pantai Australia ada kaitan
Datuk Azharuddin Abdul Rahman
MH370: DCA nafi objek terdampar di pantai Australia ada kaitan

Semua objek yang dikesan oleh pesawat dan diangkut oleh kapal setakat ini tidak ada kaitan dengan pesawat Penerbangan Malaysia MH370 yang hilang.

Demikian menurut Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharuddin Abdul Rahman pada sidang media berhubung MH370 di Hotel Royal Bintang, pada Rabu.

"Kami tidak memperolehi apa-apa foto dari pihak Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC)," katanya kepada pemberita.

Dalam sebuah kenyataan oleh JACC hari ini, Polis Australia Barat sedang menyiasat objek yang terdampar di pantai 10 kilometer dari timur Augusta berdasarkan laporan yang diterima mereka.

Menurut kenyataan JACC, pihak Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) sedang mengkaji foto bahan tersebut untuk menentukan sama ada ianya ada kaitan dengan pesawat MH370 atau tidak.

JACC memaklumkan bahawa ATSB telah pun menyerahkan gambar-gambar tersebut kepada pasukan penyiasat Malaysia.

Menurut mereka, tiada sebarang maklumat tentang perkara itu setakat ini dan maklumat lanjut akan diberitahu sekiranya terdapat perkembangan.

Pencarian dasar laut diteruskan dengan sebanyak 10 pesawat tentera dan 12 kapal akan digunakan dalam misi pencarian hari ke 47 pesawat Syarikat Penerbangan Malaysia Airlines MH370.

Fokus carian dasar laut memberi tumpuan kepada 10km radius bulatan kawasan yang telah dikesan pengesan ping semenjak 8 April. - astro awani


MH370: Bahan tidak dikenali terdampar di pantai Augusta, Australia
Polis Australia Barat sedang menyiasat laporan mengenai satu bahan tidak dikenali didapati terdampar di pantai kira-kira 10 km di timur Augusta dan lebih kurang 322 km di selatan Perth.

Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC) berkata Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) sedang meneliti gambar bahan yang dijumpai itu untuk menentukan sama ada analisis lanjut perlu dibuat dan ia mempunyai kaitan dengan kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.

ATSB juga memberi gambar berkenaan kepada pasukan penyiasat Malaysia, agensi yang menyelia operasi mencari pesawat malang itu, kata JACC dalam kenyataan terkininya pada Rabu.

Operasi mencari pada Rabu dilakukan di kawasan kira-kira 855 km di barat laut Perth.

Penerbangan MH370 bersama 239 penumpang dan anak kapal berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada 12.41 tengah malam 8 Mac dan hilang daripada pengesanan radar kira-kira sejam kemudian ketika terbang di ruang udara Laut China Selatan.

Ia sepatutnya mendarat di Beijing pada 6.30 pagi hari sama.

Operasi melibatkan pelbagai negara dilancarkan untuk mencari pesawat Boeing 777-200 itu, mula-mula di Laut China Selatan dan kemudian di selatan Lautan Hindi apabila ia didapati melencong daripada laluan asalnya.

Apabila analisis terhadap data satelit menunjukkan kedudukan terakhir pesawat itu ialah di tengah-tengah Lautan Hindi, di barat Perth, Australia, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan pada 24 Mac bahawa Penerbangan MH370 "berakhir di selatan Lautan Hindi".

- Bernama

                          
                          

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.