Cari Blog Ini

[Video] Kunjungan Ke Rumah Krew MAS Cari Maklumat


Malaysia Airlines, Boeing 777-200, MH370
Ahli Badan SAR Nasional Indonesia, BASARNAS, menggunakan binokular bagi mengamati keadaan laut dalam operasi pencarian MH370. Pihak berkuasa kini meluaskan lagi kawasan misi mencari pada hari kelima operasi. (AP Photo/Heri Juanda)


Read more at: http://www.astroawani.com/photos/album/mh370-day-5-highlights-935?cp
          MH370: Polis tidak geledah rumah anak kapal pesawat - Hishammuddin

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menafikan laporan mengatakan rumah anak kapal MH370 digeledah polis.

Hishammudin berkata pihak PDRM telah mengeluarkan kenyataan media bagi menafikan dakwaan yang dibuat itu.

"Apa yang saya tahu polis tidak siasat atau mengeledah rumah pilot seperti yang dilaporkan.

Pihak polis sudah mengeluarkan kenyataan menafikan mereka mengeledah rumah pilot tersebut," kata pada sidang media di Hotel Sama-Sama, hari ini.

Awal petang tadi, pihak PDRM mengeluarkan kenyataan menafikan laporan Harian Metro yang mengatakan tumpuan siasatan kini lebih kepada seorang penumpang etnik Uyghur berusia 35 tahun.

- astro awani


               MH370: Polis Tidak Geledah, Hanya Kumpul Maklumat - Zahid 

Kehadiran anggota dan pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) ke rumah ahli keluarga anak kapal pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 bertujuan mendapatkan maklumat bagi membantu pencarian pesawat yang hilang sejak Sabtu lalu dan bukannya melakukan pengeledahan.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata demikian bagi menafikan dakwaan kononnya pasukan keselamatan itu menyerbu rumah anak kapal pesawat berkenaan seperti yang dilaporkan media antabangsa.

"Apa yang dilakukan ialah mencari maklumat...bukan menyiasat.

"Ia digunakan untuk mempermudahkan pencarian jika ada maklumat tambahan yang boleh digunakan sebagai nilai tambah dan menjadi petunjuk," katanya pada sidang media selepas menghadiri taklimat PRK Kajang di sini, Khamis.

Bagaimanapun Ahmad Zahid mengesahkan bahawa pertemuan dengan anggota keluarga anak kapal MH370 itu dibuat di rumah dan beberapa lokasi lain.

"Kerja polis biasalah untuk mencari bahan-bahan bagi memudahkan pencarian jika ada unsur-unsur yang didapati boleh membantu...saya tak fikir ia dibuat untuk diambil tindakan," katanya.

Terdahulu menerusi laporan beberapa media asing awal hari ini, mereka mendakwa terdapat laporan kononnya rumah juruterbang dan anak kapal MH370 digeledah oleh PDRM pada Rabu malam.

Bagaimanapun Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Hadi Ho Abdullah turut menafikan dakwaan berkenaan.

Sementara itu mengulas mengenai siasatan terhadap isu penggunaan pasport curi oleh dua warga asing yang menaiki MH370, Ahmad Zahid berkata Jabatan Imigresen telah merakam keterangan empat anggotanya mengenai perkara tersebut.

Menurut beliau kesemua empat anggota berkenaan tidak diambil sebarang tindakan.

"Tidak perlu dikenakan tindakan disiplin terhadap mereka kerana semua urusan dilakukan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan," katanya.

                    
                    

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.