Cari Blog Ini

Polis Geledah Rumah Kapten Zaharie Ahmad Shah !


MH370: Polis Mula Siasat Kediaman Juruterbang

Polis mula menjalankan siasatan di kediaman rumah juruterbang penerbangan MH370 yang hilang pada hari Sabtu, selepas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengesahkan pesawat itu disyaki sengaja dialihkan, pegawai kanan polis memberitahu Reuters.

Pegawai polis tiba di rumah Kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, di Shah Alam, pada petang Sabtu, tidak lama selepas Najib mengakhiri sidang akhbar beliau.

Penyiasat telah mengesahkan bahawa pesawat yang dikesan oleh radar tentera adalah penerbangan MH370 yang hilang, selepas komunikasi mungkin telah dimatikan sebelum ia memasuki pantai timur Malaysia minggu lalu, kata Najib.

- mstar


                    Polis serbu rumah kapten pesawat MH370, lapor Reuters

Polis menyerbu rumah juruterbang pesawat MH370 selepas pengesahan Datuk Seri Najib Razak pesawat itu secara sengaja ditukar haluannya, kata seorang pegawai polis sebagaimana yang dilaporkan agensi berita Reuters hari ini.

Anggota polis sampai ke rumah Kapten Zaharie Ahmad Shah, 53, sebaik sahaja perdana menteri menamatkan sidang medianya.

Para penyiasat mengesahkan pesawat yang dikesan melalui radar tentera adalah MH370 yang hilang sejak seminggu lalu selepas sistem perhubungannya dimatikan sebelum melalui pantai timur Malaysia minggu lalu, kata Najib.

Zaharie dikatakan mempunyai sebuah simulator penerbangan yang besar di rumahnya di Seksyen 13, Shah Alam.

Beliau pula dikatakan menjadi pendiam sejak kebelakangan ini termasuk semasa dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Sabtu lalu.

Sementara itu, Bernama melaporkan polis dilihat tiba di rumah Zaharie, pada jam 2.42 petang tadi.

Tiga anggota polis berpakaian preman itu memperkenalkan mereka dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman kepada pengawal keselamatan yang mengawasi kediaman mewah Laman Seri, sebelum mengambil pas keselamatan untuk memasuki kawasan itu.

Difahamkan anggota polis berkenaan menjalankan pemeriksaan di kediaman juruterbang itu dan dilihat meninggalkan rumah itu pada 4.46 petang.

Wakil-wakil media tempatan dan asing yang menunggu di kawasan perumahan itu, tidak dibenarkan memasukinya oleh pengawal keselamatan.

Pihak polis dijadual memberi kenyataan rasmi mengenai pemeriksaan di rumah Zaharie pada satu sidang media esok.

Pada 8.07 malam, polis dipercayai memeriksa rumah pembantu juruterbang Fariq Abdul Hamid di Seksyen 7, kira-kira sejam sebelum beredar dengan sekurang-kurangnya dua beg kertas perang.

Mereka tiba di rumah Fariq dengan kenderaan pelbagai guna (MPV) yang sama, yang memasuki kawasan kediaman Zaharie.

Turut kelihatan di luar rumah itu ialah MPV berwarna kelabu dan sebuah  Toyota Vios.

Sejumlah empat lelaki berpakaian preman yang menaiki MPV putih serta enam individu lain, kesemuanya dipercayai pegawai polis, dilihat memasuki rumah Fariq. - The Malaysian Insider

                          

* MH370 : Anak Kapal Dan Penumpang Di Siasat

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.