Cari Blog Ini

MH370 : Malaysia Tak Cukup Canggih, Singapura Tawar Bantuan Pusat Fusion Maklumat Tentera Cari MH370


Singapura tawar bantuan pusat fusion maklumat tentera cari MH370
Angkatan Tentera Singapura (SAF) menawarkan bantuan kepada Malaysia melalui Pusat Fusion Maklumat (IFC) yang mempunyai rangkaian dengan 13 tentera laut dan 51 syarikat perkapalan awam di seluruh dunia bagi mencari pesawat penerbangan Malaysia Airlines (MAS) MH370.

Dalam satu kenyataan, SAF berkata IFC telah mengaktifkan rangkaiannya dengan kapal-kapal untuk melaporkan sebarang pemandangan luar biasa di kawasan carian yang ditetapkan. Lebih banyak syarikat dijangka akan dihubungi.

Kenyataan itu menyebut, IFC juga mempunyai pegawai perhubungan antarabangsa dari 13 negara yang boleh membantu menyelaras tindakan dari Australia, Brunei, Perancis, India, Indonesia, Malaysia, Myanmar, New Zealand, Peru, Filipina, Thailand, Vietnam dan Amerika Syarikat.

Menurut SAF, pesawat peronda Tentera Laut Republik Singapura Fokker-50 (F-50 MPA) yang telah dikerahkan ke Pangkalan Udara Malaysia di Butterworth pada 14 Mac lepas, telah kembali ke Singapura, pada Isnin berikutan pihak berkuasa Malaysia telah menghentikan operasi mencari dan mengesan (SAL) di Laut China Selatan dan Selat Melaka.

Kenyataan itu menyebut SAF bersedia memberikan bantuan lanjut bagi menyokong usaha SAL antarabangsa.

– Bernama

                         

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.