Cari Blog Ini

MH370 : 25 Negara Terlibat Misi Pencarian


Pasukan Tentera Laut Amerika Syarikat melakukan pencarian penerbangan MH370 di Lautan Hindi
Jumlah negara yang terlibat dalam mengesan penerbangan MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu meningkat kepada 25 buah negara setakat ini.

Kementerian Pengangkutan dalam satu kenyataannya berkata, negara-negara itu ialah Kazakhstan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladesh, India, China , Myanmar, Laos, Vietnam, Thailand, Indonesia, Australia dan Perancis.

Selain itu, Malaysia turut meminta negara-negara terbabit untuk membantu menyalurkan bantuan lanjut termasuk data satelit dan analisis, data radar dan aset maritim.

Pada masa sama, kerajaan turut sedang melakukan perbincangan rasmi dengan semua negara-negara itu mengenai penggunaan aset untuk melakukan pencarian di dua koridor yang mendapat isyarat 'ping' dari enjin pesawat kepada satelit baru-baru ini.

"Pasukan pencarian dari koridor utara dan selatan kini sedang berbincang mengenai penggunaan aset terpenting.

"Koridor utara merangkumi negara seperti India, Kazakhstan dan Turkmenistan manakala koridor selatan akan melakukan pencarian di Lautan Hindi," katanya kenyataan tersebut.

Agensi berita AFP pada Ahad melaporkan bahawa India akan melakukan misi pencarian di Teluk Bengal, Andaman dan Nicobar selepas mendapat kelulusan dari Malaysia.

"Kesemua operasi belum dijalankan kerana kami sedang mendapatkan arahan dari Malaysia,  tiada pesawat diterbangkan pada Sabtu manakala aset maritim telah berpindah ke kawasan baru pencarian," kata jurucakap tentera India Kolonel Harmit Singh.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.