Cari Blog Ini

Dalam Simulator Juruterbang, Ada Salah Satu Lapangan Terbang Milik Amerika (Diego Garcia)


Diego Garcia, lapangan terbang Asia Selatan ada di simulator juruterbang, lapor akhbar
Hasil siasatan daripada simulator milik juruterbang penerbangan MH370 yang diambil dari rumahnya Sabtu lalu, penyiasat menemui lima landasan latihan dalam perisiannya, dan salah satu daripadanya ialah milik Amerika Syarikat (AS), lapor akhbar Berita Harian.

Selepas 10 hari gagal menemui MH370, penyiasat kini menumpukan siasatan ke arah juruterbang dan anak kapal serta penumpang bagi meneliti punca kehilangan pesawat Boeing 777-200ER itu daripada sudut lain.

"Antara perisian yang diperiksa setakat ini ialah Lapangan Terbang Antarabangsa Male di Maldives, lapangan terbang milik Amerika Syarikat (Diego Garcia), serta tiga landasan di India dan Sri Lanka, yang semuanya mempunyai jarak landasan 1,000 meter," kata sumber yang dipetik akhbar Berita Harian, hari ini.

Sabtu lalu, pegawai penyiasat Polis Diraja Malaysia (PDRM) merampas simulator penerbangan Kapten Zaharie Ahmad Shah di rumahnya di Shah Alam.

Ia kemudian dipasang semula semalam di ibu pejabat Bukit Aman bagi mencari petunjuk kehilangan MH370 yang masih misteri.

Sebelum ini, AS menafikan kemungkinan pesawat yang membawa 239 penumpang tersebut mendarat di pangkalan mereka.

Menurut sumber itu, siasatan dilakukan oleh PDRM bersama Suruhanjaya Komunikasi Multimedia (SKMM) bagi mencari petunjuk dalam usaha mencari MH370.

Sumber berkata, penyiasat sedang meneliti kemungkinan pesawat tersebut mendarat di landasan yang kawalannya longgar, selain teori pesawat itu mungkit mendarat di atas laut, bukit atau kawasan lapang yang sesuai.

PDRM membuka kertas siasatan pada 8 Mac lalu ke atas anak kapal MH370, termasuk juruterbang dan pembantunya serta kakitangan yang mengendalikan pesawat itu.

Polis menggeledah rumah juruterbang dan pembantu juruterbang selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada sidang media khasnya petang Sabtu lalu berkata, siasatan kini beralih dan tertumpu kepada anak kapal pesawat berdasarkan kepada petunjuk baru.

Menafikan bahawa terdapat unsur rampasan, Najib berkata, pesawat MH370 berpatah balik ke arah barat selaras dengan tindakan yang disengajakan oleh seseorang dalam kapal terbang itu.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar juga memberitahu pihaknya masih menyiasat daripada semua sudut.

Putrajaya juga meminta rakyat tidak terus melakukan andaian berhubung siasatan polis itu.

Usaha mencari dan menyelamat MH370 kini masuk fasa kedua melibatkan koridor utara meliputi sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan sehingga ke utara Thailand manakala koridor selatan, dari Indonesia hingga selatan Lautan Hindi.

MH370 yang membawa 239 penumpang termasuk 12 anak kapal hilang daripada radar selepas sejam berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, Sepang dalam perjalanan ke Beijing.

The Malaysian Insider


Diego_Garcia_BSFPesawat MH370 'Disorok' Di Pangkalan Tentera Amerika Syarikat Di Lautan Hindi ?, Lapor Portal Cabal Times 

Pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang hilang masuk hari kesepuluh hari ini didakwa ‘disembunyikan’ di Diego Garcia, pangkalan tentera Amerika Syarikat (AS) di Lautan Hindi.

Menurut portal Cabal Times, sekiranya spekulasi pesawat itu terbang ke pangkalan tentera AS di Diego Gracia adalah benar, radar Indonesia sudah pasti mengesan kedudukan pesawat tersebut.

Menurut portal itu, sekiranya pesawat mengalami masalah teknikal, juruterbang seboleh-bolehnya akan cuba mendarat dengan selamat di laut dan tidak akan berpatah balik ke Malaysia.

Cabal Times dalam laporannya mendakwa AS melakukan ‘rampasan pesawat’ itu adalah kerana MH370 membawa sejumlah besar rakyat China dan AS mahu mengeruhkan hubungan Kuala Lumpur dan Beijing........baca lagi

Berita Penuh : http://www.cabaltimes.com/2014/03/12/ma370-redirected-to-diego-garcia/

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

semua org kena tipu...kalu bkn kaki main games korang prof ka sapa jgn komen bukan2.. Yg zahari tu guna flight games utk public sesapa boleh guna..itu bukan simulator mcm kat flight training yg siap mcm kokpik..gegaran etc. zahari pakai tu microsoft flight simulator x (10) ..ada lbh kurang 23k airport betul seluruh dunia. pemain cuma perlu pilih nak bwk plane apa n nak parking mana.. mcm game f1... lagi satu addon utk airport/kapal blh download dari komuniti..korang nak parking plane atas bulan pun boleh kalu download addon..

flight controller yg zahari guna tu Saitek Pro Flight Yoke System..harga dlm RM700 blh dapt kat kedai games PS,XBOX seluruh malaysia..MS FSX ori RM120~RM160 shj.. ada sumber x sekolah kata saitek tu tak terdapat di malaysia..org gaji besar shj boleh pakai kata ko.. aku modal 2000 buat buat pc ram besar,cpu n graphic crossfire ATI kasi gambar lagi real.. cuma aku pakai 1 monitor sbb x mampu beli 6 bijik monitor..

drpd geledah fsX tu ..baik cari fail2 dokumen dlm win PC games tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Artikel Terbaru

 
IdaMan - Blogger Templates, - by Templates para novo blogger Displayed on lasik Singapore eye clinic.